Kunnen ontvochtigers/bouwdrogers schade veroorzaken aan (verse) bouwmaterialen?

Gepubliceerd op 19-02-2019   |   Door Jeroen van Erkel
Kunnen ontvochtigers/bouwdrogers schade veroorzaken aan (verse) bouwmaterialen?

Belangrijk bij dit onderwerp is wat men verstaat onder de begrippen bouwdroger en/of ontvochtiger, omdat er, ten onrechte, ook gesproken wordt van bouwdrogers als men eigenlijk kachels (olie, gas of elektrisch) en ventilatoren bedoelt. Met ontvochtigers/bouwdrogers bedoelen we: - die apparaten, waarbij volgens het koeltechnische warmtepompprincipe, vocht onttrokken wordt aan de lucht.
 
Ontvochtigers/bouwdrogers zonder, of in combinatie met ventilatoren
Kort en duidelijk kan gesteld worden dat er met ontvochtigers/bouwdrogers alleen of in combinatie met ventilatoren geen schade aangebracht kan worden aan verse bouwmaterialen mits er op dezelfde wijze gewerkt wordt in de bouw als op een warme droge zomerse dag.
 
Wat bedoelen we hiermee?
Iedereen die in de bouw werkt weet, dat er op warme droge dagen maatregelen getroffen moeten worden om te snelle droging van verse vloeren en vers stucwerk te voorkomen. Men voorkomt dit door wanden met water te bevochtigen, vloeren met plasticfolie af te dekken en te sterke ventilatie met droge buitenlucht tegen te gaan. Op een koude en regenachtige dag in de winter vergeet men dit soms en worden bouwdrogers, ventilatoren en kachels in deze kritische periode wel ingezet zonder wanden te bevochtigen en/of vloeren af te dekken.
 
Waarom neemt men deze maatregelen en voor hoe lang?
Zandcement, anhydriet en stucmaterialen moeten in alle rust het toegevoegde water aan zich binden (aan de kristallen) om zo op sterkte te komen. Bij zandcement vloeren is de periode dat er geen geforceerde droging mag plaatsvinden 7 dagen. Bij anhydriet vloeren en stucmaterialen geldt een periode van 24 tot 48 uur, afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant. Indien men deze periodes in acht neemt, kan een ontvochtiger/bouwdroger met of zonder ventilatoren geen schade aan uw bouwmaterialen veroorzaken.
 
Ontvochtigers/bouwdrogers zonder, of in combinatie met ventilatoren en kachels
Indien ontvochtigers/bouwdrogers ingezet worden in combinatie met kachels verandert het verhaal wel, zeker als kachels verkeerd toegepast worden.
 
Verse vloeren binden voldoende water aan zich binnen 7 dagen (zandcement) of 24 tot 48 uur (gietvloeren). Dit water kan na deze periode niet onttrokken worden aan de vloer door ontvochtigers/ bouwdrogers. Vocht aan verse vloeren onder de 30 dagen oud kan echter nog wel aan vloeren onttrokken worden bij te hoge temperaturen (boven 35°C) door verkeerde kachels of de verkeerde toepassing van kachels. Denk hierbij aan enkelwandige elektrische kachels (zie blog) en warme luchttransportslagen direct op de vloer. De vloer kan in deze gevallen gaan verstoffen waardoor coatings en lijmen plaatselijk niet hechten.
 
Ook kunnen er scheuren ontstaan door grote temperatuurverschillen in een vloer waardoor er spanningen in de vloer ontstaan.
 
Schades ontstaan door?
Veel schades in de bouw ontstaan door de toepassing van kachels en nooit door ontvochtigers/ bouwdrogers, indien de 24/48 uur en 7 dagen regel (afhankelijk van materiaal) toegepast wordt.
 
Dryfast verzorgt zeer leerzame trainingen op het vlak van ontvochtiging, bel voor meer informatie naar 010-426 14 10 of stuur een e-mail naar info@dryfast.nl

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met anderen!

   

Schrijf u in en mis geen enkele update of relevante aanbieding meer!

Geef hieronder uw interesses op en wij houden u op de hoogte met deze relevantie informatie.

  • Aanbiedingen en acties
  • Branche gerelateerde content
  • Instructievideo's
  • Nieuwe blogs
Houd mij op de hoogte