Home » Bouwdroging/ ontvochtiging met zorg voor het milieu!

Bouwdroging/ ontvochtiging met zorg voor het milieu!

Geplaatst op

27 februari 2020

Categorieën

Als gevolg van de in het Kyoto Protocol gemaakte afspraken, heeft de EU de F-gassen reguleringen aangenomen, die het gebruik van schadelijke koelgassen verbieden. Deze reguleringen gelden nu nog alleen voor de EU. Dit heeft producenten, vooral georiënteerd op de Europese markt, er toe aangespoord om op zoek te gaan naar nieuwe, innovatieve en milieuvriendelijke alternatieven. Wij zijn al vroegtijdig, samen met onze fabrikant, op zoek gegaan naar de juiste alternatieven en deze hebben wij gevonden.

Maar eerst, een uitleg over de oude en nieuwe gassen, de regelgeving en de betekenis hiervan…

Wat zijn F-gassen en waarom zijn ze een probleem?

Terwijl gassen die Fluor bevatten (F-gassen) voor slechts 2% bijdragen aan de totale Europese uitstoot van broeikasgassen, is de uitstoot hiervan wel gestegen met 60% sinds 1990. In dezelfde periode zijn alle andere broeikasgassen afgenomen. Een zorgelijk feit.

F-gassen zijn geïntroduceerd in het begin van de negentiger jaren om de, voor de ozonlaag zeer schadelijke CFK’s (Chloorfluorkoolstofverbindingen,) te vervangen. Toen een juiste beslissing, omdat deze ozon vriendelijke gassen efficiënt, nauwelijks giftig en ontvlambaar waren.

Echter blijven F-gassen zeer lang in de atmosfeer aanwezig (tientallen tot zelfs honderden jaren) en leveren daarmee een significante bijdrage aan de opwarming van de aarde.

De milieutechnische bijdrage aan het elimineren van F-gassen

Het aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential, GWP) is een aanduiding voor de warmte die een broeikasgas opslaat in de atmosfeer, gecombineerd met de tijd dat het relatief aanwezig blijft t.o.v. koolstofdioxide (CO2). Hoe hoger de waarde, des te schadelijker de betreffende stof is. De waarde van sommige F-gassen overstijgen de 20.000 GWP, meer dan 100 maal de, sinds de per 1 januari 2020 toegestane waarde van 150 GWP voor mobiele ontvochtigers.

Met andere woorden, er is een goede reden dat de EU twee wettelijke reguleringen heeft ingesteld voor het regelen en controleren van de uitstoot van deze F-gassen. Meer informatie over de F-gassen en MAC regulering kunt u hier vinden.

Wij hebben in nauwe samenwerking met onze fabrikant er alles aan gedaan en zijn erin geslaagd hiermee klaar te zijn in 2020. Tot nu toe hebben wij voornamelijk gewerkt met het R407C F-gas, een niet brandbaar koelgas, ideaal voor mobiele ontvochtigers met een breed temperatuur bereik, maar met een GWP van 1774, meer dan 10 maal de toegestane waarde van 150 GWP.

De mogelijke en gekozen alternatieven en het waarom

De alternatieven waaruit we konden kiezen waren: R454C, R290, R1234yf en R1234ze. De laatste twee vielen direct af omdat deze voornamelijk geschikt zijn voor het gebruik bij hogere temperaturen.

R290 (propaan) is een milieuvriendelijk en kostenefficiënt alternatief met een GWP van 3 en ideaal voor compacte ontvochtigers. Echter door de lichte ontvlambaarheid zijn er strikte wettelijke restricties voor dit koelgas, wat betekent dat bij een vulgewicht boven 150 gram er beperkingen zijn over het gebruik, opslag en transport. Daarom bieden wij het in de loop van 2020 alleen aan in onze kleinere modellen met een vulgewicht onder de 150 gram, zoals onze TTK105SH en SHC, TTK75ECO, TTK170ECO, TTK125 en TTK175. Als er toezicht is bij de plaatsing (denk hierbij aan waterschade bedrijven) of er strikte instructies gegeven worden omtrent de inzet, kan deze kleinere apparatuur breed ingezet worden.

Het in Nederland ontwikkelde en geproduceerde koelgas R454C (GWP van 146) is een veelzijdig en duurzaam gas. Ideaal voor een breed inzetgebied qua temperatuur en door de lagere ontvlambaarheid dan R290 en het hogere toegestane vulgewicht is dit gas ideaal voor onze grotere ontvochtigers en bouwdrogers zoals de DF400F, DF800F, TTK355S en TTK655S. Door de zeer beperkte restricties omtrent inzet, transport en opslag van dit koelgas zijn deze  bouwdrogers/ontvochtigers de beste oplossing voor verhuurbedrijven en de bouwbranche.

Voor de uit China afkomstige grotere capaciteiten ontvochtigers, zoals de modellen TTK380 en TTK570ECO zijn, in verband met een vulgewicht boven de 150 gram, nog geen alternatieven voor de Europese markt beschikbaar.

Onze DF400F en DF800F bouwdrogers met het nieuwe koelgas

Omdat wij onze buffervoorraad van de DF400 en DF800 met ‘oude’ R407C koelgas begin 2020 al hadden verkocht, leveren wij vanaf heden alleen nog bouwdrogers met het nieuwe koelgas, deze onder de naam ‘DF400F’ en ‘DF800F’.

Let op!

Alle ontvochtigers/bouwdrogers geproduceerd voor 1 januari 2020 binnen de EU of voor 1 januari 2020 geïmporteerd binnen de EU, mogen zonder restricties ingezet en verkocht worden.

Reparaties aan bouwdrogers met het ‘oude’ koelgas R407C, ook koeltechnisch, blijven zover nu bekend, tot eind 2028 toegestaan. Onderdelen blijven uiteraard ook leverbaar.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen over dit onderwerp, of wilt u meer weten? Neem dan even contact met ons op!

Gerelateerde blogberichten

DF800 b ouwdroger

Kunnen ontvochtigers/ bouwdrogers schade veroorzaken aan verse bouwmaterialen?

Belangrijk bij dit onderwerp is wat men verstaat onder de begrippen bouwdroger en/of ontvochtiger, omdat er, ten onrechte, ook gesproken wordt van bouwdrogers als men eigenlijk kachels (olie, gas of elektrisch) en ventilatoren bedoelt. Met ontvochtigers/bouwdrogers...
Illustratie plaatsing van Bouwdroger, ventilator en kachel in huis

De correcte plaatsing van alleen bouwdrogers of bouwdrogers in combinatie met ventilatoren en elektrische kachels

Plaatsing van één of meerdere bouwdrogersAls er een enkele bouwdroger ingezet wordt zonder gebruik te maken van een vrij uitblazende axiaal ventilator of elektrische ventilatorkachel is het belangrijk dat de bouwdroger zo geplaatst wordt dat het apparaat vrij kan...
Bouwdroger met ventilator

De gevaren van de inzet van bouwdrogers en luchtontvochtigers bij hoge temperaturen

Onze luchtontvochtigers kunnen ingezet worden bij ruimtetemperaturen tussen 5 en 35°C. Wij hebben onze klanten altijd uitgebreid geïnformeerd over de inzet van onze bouwdrogers bij lage temperaturen en willen u nu informeren over het inzetten bij hoge temperaturen. In...

Laat uw reactie achter

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties